Rullgardiner - Frågor före köp

rullgardin info

Hur lång är duken?

 Jag kommer att fästa duken ovanför fönstret. Om jag uppger höjd 180 cm, är det dukens höjd?

Måtten du uppger vid beställning är alltid totalmått. För höjd är det alltså mått inklusive röret som duken är upprullad på högst upp ända ner till bottenlistens nedre kant. För bredd är det yttermått från den vänstra hållarens ytterkant till den högra hållarens ytterkant. Dukens bredd är därför alltid något smalare än det mått du anger i din beställning.

Höjd: När du anger höjden inkluderar du inte bara själva produkten utan även det rör eller den mekanism som produkten är monterad på högst upp ända ner till bottenlistens nedre kant. Med andra ord, det är den totala längden från det högsta punkten till det lägsta punkten av produkten.

Bredd: När du anger bredden inkluderar du inte bara själva produkten utan även yttermåttet från den vänstra hållarens ytterkant till den högra hållarens ytterkant. Detta innebär att du tar med de delar som håller produkten på plats.

Det är viktigt att förstå detta när du beställer produkter, särskilt om exakta mått är viktiga för att produkten ska passa eller fungera som avsett. Du kanske behöver justera de angivna måtten för att säkerställa att produkten passar rätt i din specifika situation.

Läs mer här

Kommer baksidan synas?

Om jag beställer en rullgardin med ett tyg som har vit baksida och ska vara svart på den sidan som är inåt mot rummet. Kommer då den svarta baksidan synas uppe på rullen när gardinen är upprullad?

Det beror på vilken upprullningstyp du väljer för din gardin. Om gardinen är underrullad så kommer tygets vita baksida att vara synlig högst upp på den upprullade röret. Om du väljer en överrullad variant så kommer rullen högst upp att vara svart i upprullat läge.

Kommer fodret runt fönstret att vara i vägen?

Jag har ett fönsterparti på ~3 m där jag tänkte sätta en rullgardin. Jag har en fönsterlist runt hela partiet som är ca 1,5 cm tjock i ytterkant. Går rullgardinen fri från den givet att jag sätter gardinen ovanför fönsterpartiet?

Det är ganska svårt att svara på denna fråga. Detta beror i stor grad på hur hög din rullgardins tyg skall vara och hur tjock är duken som du kommer att välja. De olika rullgardin-system rymmer olika mycket tyg så även valet av rullgardins typ spelar in. Om du väljer typ 45 mm PRO,  så kommer vid en höjd på 180 cm finnas ganska gott om plats mellan rullen och väggen som du monterat rullgardinen på. Om höjden på gardinen skall vara uppemot 3-4 meter, så kommer tyget att ligga ganska nära väggen i upprullat läge.

I varje fall borde det ju finnas möjlighet att lägga någon form av distanskloss under hållarna?

Hur långt ner kan jag rulla ut duken?

Det sägs att det alltid finns lite extra duk på röret. Kan jag beställa en rullgardin som är 180 cm hög men ändå utnyttja den extra biten som finns på röret för att täcka en lite större yta?

Nej, det går inte. Du skall beställa en rullgardin som är minst lika lång som ditt fönster. Helst skall du se till att beställa en något större för att vara säker på att fönstret kan täckas väl.

Den extra duken som finns kvar på röret när du rullat ut din rullgardin till den beställda höjden finns där endast för att säkerställa att duken inte lossnar från röret samt att den rullas upp rakt och fint varje gång som gardinen manövreras upp och ner. Våra dukar är limmade mot röret med dubbelhäftande tejp. Om du då rullar ut duken helt och låter duken hänga i detta läge en längre stund så kommer duken till slut att lossna från röret.…

Dukens bak- och framsida

Vi har fått proverna som vi beställde av er och funderar nu vilka vi vill ha till våra fönster. En sida ser mer ut som textil, ha mer textur och lite djupare färg. Den andra sida ser lite mer plastig ut och har era klistermärke med tygets namn och kod. Vilken sida kommer att synas när vi sitter i vårt rum och tittar på fönstret?
Våra klistermärken med typbeteckning mm, sitter alltid på tygets baksida, dvs på den sida som kommer att vara vänd mot glasrutan i ditt fönster.

Under- eller överrullad rullgardin med fjäder ?

Hur skall jag tänka kring mina fönster med handtag ?

Jag har åtta rullgardiner med fjädermekanism i varukorgen, och tänkte försöka lägga min beställning . 
 
Jag har dock en sak som jag velar runt, och det är huruvida jag bör beställa överrullade eller underpallade gardiner. Jag tänkte montera fästena till rullgardinerna på insidan av fönsterfodren. Då har jag fönsterhandtag som sticker ut 30 mm.

Kommer jag undan med att köra underrullade gardiner (RBS-B25) i det läget, eller kommer gardinen att bli "svårjobbad" p g a fönsterhandtagen? Syftet med att köra på under-rullade är så klart att minimera ljusinsläpp på sidorna.

Om det säkraste alternativet för god funktionalitet är att beställa överrullade får ni gärna säga till, men om ni tror att gardinen kommer att löpa smidigt och lägga sig platt även i underrullat utförande kör jag nog på det annars.

  • Mer

Du tänker helt korrekt att för underrullad gardin kommer tyget närmare fönstret än vid överrullad.

Handtaget du har på ditt fönster kommer givetvis vara lite i vägen, men eftersom gardinen är frihängande så borde det inte vara svårt att hålla tyget utanför ?

Tänk på att en fjäder -rullgardin kan ibland vara lite knepig att få stanna längst ner exakt där man vill ha den eftersom stopp mekanismen stoppar cirka varje 5 cm,

En överrullad gardin har en mer estetisk funktion eftersom för en sådan gardin kommer man INTE att se baksidan på duken som rullas upp.

Om du väljer en mörk duk med vit baksida så kommer en underrullad gardins rulle högst upp vara VIT medan en Överrullad visar tygets framsida uppe på rullen där den rullas upp.

Tänk på att en rullgardin kommer oavsett alltid ha en liten springa på varje sida ca: 35 mm där tyget inte kommer att kunna täcka för ljusinsläpp.

Om du måste ha så effektiv mörkläggning som möjligt så skulle jag rekommendera att du tittar på plisségardiner eller kassett-rullgardiner istället då dessa täcker bättre ute vid sidorna.

Tygets bredd?

På en del färger står det bredd t.ex. 1800 mm. Betyder det att tyget skarvas vid större bredder? Är det i så fall synligt att det är en skarv?

Vi anger bredden för att du som kund skall kunna själv se vilka begränsningar som finns, då vi för närvarande väljer att inte erbjuda skarvning av tyger.Behöver du t.ex. en rullgardin som skall vara 2300 mm bredd men väljer ett tyg där tygets bredd anges som 200 cm så kan du maximalt beställa en rullgardin som är 200 cm hög (egentligen 190 cm för det ska helst vara en bit tyg kvar på rullen när man rullat ner rullgardinen).Vi kan alltså skära duken på bredden eller på längden, men tygets bredd är den som begränsar vilken maximal storlek du kan beställa.

Tillåter kulkedjan att man stannar rullgardinen på valfri höjd?

Ja, mekanismen har en inbyggd bromsmekanism, vilket betyder att du kan ställa rullgardinen i valfritt läge.

Kan jag utrusta mina rullgardiner med motor och fjärrkontroll?

Ja, de flesta typer av rullgardiner kan förses med elmotor.Detta måste göras direkt vid tillverkningen, och det finns alltså inte möjlighet att eftermontera en motor på befintliga rullgardiner. Rullgardinen kan sedan styras på många olika sätt: med trådlös fjärrkontroll, med en strömbrytare monterad på väggen, med mera.

Ska jag välja kulkedja eller fjädermekanism?

Kulkedjemekanism är enligt vår mening det enklaste sättet att betjäna en rullgardin på. Reglaget sitter alltid lättåtkomligt på sidan och du rullar upp och ner din rullgardin utan förhinder. Vi rekommenderar denna typ av reglage till de flesta rullgardiner.

Fjädermekanismen kan ibland vara svårare att använda. Har du till exempel en del blommor stående på fönsterbänken och vill att gardinen ska gå ända ner och hamna bakom blommorna, då blir det svårt att komma åt med handen.

Hur mycket måste jag minska på bredden för att min rullgardin ska få plats vid nischmontering?

Det räcker att minska bredden med cirka 5 mm. Det måttet som du anger som bredd i din beställning är detsamma som totalmått för hela rullgardinen, inklusive beslag som sitter på var sida. Dukens bredd blir därför alltid cirka 30 mm smalare än rullgardinens totalbredd.

Läs mer här

Kommer tygets färg blekas av solen?

Nej, våra tyger har hög färgbeständighet och bleks inte av solen. Färgförändringarna kan dock ske på grund av andra faktorer, som nedsmutsning, cigarettrök, dammig miljö, mm.

Kan man köpa enbart rullgardinstyg som metervara?

Egentligen säljer vi inte enbart tyg eftersom själva hanteringen kring detta + förpackning + fraktkostnad gör att det blir inte så billigt. Du kan lika bra beställa en komplett gardin i lämplig storlek i enklaste utförande och sedan klippa den för dina egna behov. Det blir enklast så.

!