Mörkläggningsgardiner information
Mörkläggningsgardiner

Mörkläggningsgardiner

Namnet "mörkläggningsgardiner" betecknar gardiner vars främsta uppgift är att maximalt förhindra infallande solljus i rummet. Oftast handlar det om ett sovrum men kan även vara önskvärt i olika typer av konferensrum, eller hembiorum.

En mörkläggningsgardin kan vara utformad på olika sätt t.ex. som en "vanlig" tyggardin som hänger i en gardinskena, en panelgardin, en lamellgardin, men oftast i form av en rullgardin med mörkläggande tyg. Då gärna i en kombination med en kassett som rymmer hela tygrullen samt sidoskenor som förhindrar ljusinsläpp utmed sidorna.

Även plisségardiner som utrustas med mörkläggande (BO) tyger kallas ibland för mörkläggningsgardiner.

!

Mörkläggningsgardiner - som rullgardiner

Rullgardiner är nog den mest kända typen av mörkläggningsgardiner.

En rullgardin som utrustas med 100% mörkläggande duk/tyg släpper inte igenom något ljus på själva duk-ytan. Däremot kommer vi inte från att det alltid blir ett visst ljusinsläpp på sidorna samt uppe vid själva rullen som tyget rullas upp på. Att kalla vanliga rullgardiner för mörkläggningsgardiner är därför inte riktigt korrekt, utan det handlar snarare om rullgardiner med mörkläggningsegenskaper. Önskar ni en mer effektiv lösning bör ni titta på olika typer av kassettrullgardiner som vi också erbjuder i olika varianter.

Mörkläggningsgardiner - som kassettrullgardiner

En kassettrullgardin erbjuder mest effektiv mörkläggning.

En kassett rullgardin med mörkläggande duk kallas ofta även för mörkläggningsgardin eftersom detta är en rullgardin med mörkläggningsduk som rullas upp på en rulle överst, likt en traditionell rullgardin, men i det här fallet så ligger själva rullen i en tät-slutande kassettkonstruktion. Något som ger mycket bra mörkläggning kring själva rullen och sedan kompletteras en sådan mörkläggningsgardin med sidoskenor som monteras längst med sidorna så att tyget kan liga i dessa. På detta sätt kan ni uppnå en mycket bra mörkläggning.