Mörkläggnings rullgardinNamnet "mörkläggningsgardiner" betecknar gardiner vars främsta uppgift är att maximalt förhindra infallande solljus i rummet. Oftast handlar det om ett sovrum men kan även vara önskvärt i olika typer av konferensrum eller hemmabio.

En mörkläggningsgardin kan vara utformad på olika sätt t.ex. som en "vanlig" tyggardin som hänger i en gardinskena, en panelgardin, en lamellgardin, men oftast i form av en rullgardin med mörkläggande tyg. Då gärna i en kombination med en kassett som rymmer hela tygrullen samt sidoskenor som förhindrar ljusinsläpp utmed sidorna.

Även plisségardiner som utrustas med mörkläggande (BO) tyger kallas ibland för mörkläggningsgardiner.

Mörkläggningsgardiner - som rullgardiner

Rullgardiner är nog den mest kända typen av mörkläggningsgardiner.

En rullgardin som utrustas med 100% mörkläggande duk/tyg släpper inte igenom något ljus på själva duk-ytan. Däremot kommer vi inte från att det alltid blir ett visst ljusinsläpp på sidorna samt uppe vid själva rullen som tyget rullas upp på. Att kalla vanliga rullgardiner för mörkläggningsgardiner är därför inte riktigt korrekt, utan det handlar snarare om rullgardiner med mörkläggningsegenskaper. Önskar ni en mer effektiv lösning bör ni titta på olika typer av kassettrullgardiner som vi också erbjuder i olika varianter.

  • Related Products

Mörkläggningsgardiner - som kassettrullgardiner

kassettrullgardin med kulkedja
En kassettrullgardin erbjuder mest effektiv mörkläggning.

En kassett rullgardin med mörkläggande duk kallas ofta även för mörkläggningsgardin eftersom detta är en rullgardin med mörkläggnings-duk som rullas upp på en rulle överst, likt en traditionell rullgardin, men i det här fallet så ligger själva rullen i en tät-slutande kassettkonstruktion. Något som ger mycket bra mörkläggning kring själva rullen och sedan kompletteras en sådan mörkläggningsgardin med sidoskenor som monteras längst med sidorna så att tyget kan liga i dessa. På detta sätt kan ni uppnå en mycket bra mörkläggning.

  • Related Products

Mörkläggningsgardiner - som lamellgardiner

Lamellgardin med lameller av mörkläggande duk erbjuder ganska bra mörkläggning.

En variant på mörkläggningsgardin kan vara en lamellgardin där lameller (tygremsor) är tillverkade av tyg som inte släpper igen något ljus (Black-out) I och med att tyget är helt ljustät så stoppas ljuset effektivt. Dock så måste vi alltid ta med i beräkningen att det handlar om ett antal smala tygremsor som bildar en mörkläggningsgardin. Med tanke på att det alltid blir lite ljusinsläpp på de ställen där lamellerna överlappar varandra så går det tyvärr inte att uppnå 100% mörkläggning av rummet. Däremot är lamellgardin den typ av mörkläggningsgardin som lämpar sig för extra stora fönsterytor där vi har svårt att mörklägga med andra produkter som har måttbegränsningar.

  • Related Products

Mörkläggningsgardiner - som plisségardiner

Smidig variant av mörkläggningsgardiner för mindre fönsterytor.

En plisségardin erbjuder mycket bra mörkläggning för fönster med inte allt för stora mått.

Plisséer som utrustas med mörkläggnings-duk kallas därför också för mörkläggningsgardiner. Denna typ av mörkläggande gardiner ger minimalt med ljusinsläpp på sidorna jämfört med en vanlig rullgardin. Om ni dessutom väljer den speciella tygsorten som kallas för duetter eller dubbel-plissé slipper ni helt några synliga hål för uppdragslinor i själva tyget vilket ger mycket bra mörkläggning.

Denna typ av mörkläggningsgardiner kan monteras direkt i anslutning till själva glasrutan och "följer med" fönsterbågen när denna öppnas/vinklas i vädringsläge. Detta kan vara extra skönt en varm sommarnatt då vi önskar vädra rummet utan att gardinen är i vägen och "fladdrar" eller stoppar den svalare ute-luften att komma in i rummet.

  • Related Products

Mörkläggningsgardiner - som traditionella gardiner

Traditionella mörkläggningsgardiner med tyg upphängt i gardinskenor.

Detta är utan tvekan den mest kända typen av mörkläggningsgardiner som vi ofta påträffar i hotellmiljö, men även i våra sovrum. Fördelen är att ni kan få mycket bra teckning av större fönsterpartier, medan nackdelen är något svårare manövrering av gardintyget som för dessa mörkläggningsgardiner oftast brukar vara extra tungt.

För att mörkläggningsgardiner av denna typ skall ge effektiv mörkläggning krävs det oftast en hel del extra arbete med symaskin för att för längden exakt. Uppe vid taket krävs oftast också någon form av skydd mot infallande ljus.

  • Related Products

Mörkläggningsgardiner - beskrivning

Mörkläggningsgardiner - Perfekta Lösningen för Optimal Sömn och Integritet

Mörkläggningsgardiner är en oumbärlig komponent i varje hem och kontor. Dessa eleganta och funktionella fönsterbehandlingar har blivit en favorit för de som söker en oöverträffad nivå av ljuskontroll och integritet i sina rum. Låt oss utforska fördelarna med mörkläggningsgardiner och varför de är en investering som lönar sig.

1. Fullständig Mörkläggning: Mörkläggningsgardiner är utformade med avancerade material och lager som blockerar nästan allt extern ljus. Oavsett om det är skarpt dagsljus på morgonen eller gatubelysning på natten, ger dessa gardiner en tyst, mörk miljö som är idealisk för att främja en god natts sömn.

2. Energieffektiva: Mörkläggningsgardiner fungerar som isolatorer och hjälper till att hålla temperaturen i rummet stabil. På vintern behåller de värmen inomhus, medan de på sommaren förhindrar överdriven värme från att tränga in. Detta kan leda till betydande energibesparingar.

3. Skydd mot UV-strålar: Med mörkläggningsgardiner behöver du inte oroa dig för skadliga UV-strålar som kan bleka möbler och golv. Dessa gardiner blockar effektivt UV-strålning och hjälper till att bevara dina ägodelar.

4. Ljudisolering: Mörkläggningsgardiner fungerar även som ljudisolatorer och hjälper till att minska ljudnivån från utomhuskällor som trafik och grannar. Detta skapar en lugnare och mer avslappnad atmosfär inomhus.

5. Stil och Design: Mörkläggningsgardiner finns i en mängd olika färger, mönster och stilar för att passa alla inredningspreferenser. Oavsett om du föredrar moderna, eleganta gardiner eller klassiska mönster, finns det en mörkläggningsgardin som kommer att komplettera ditt rum.

6. Enkel Installation: Att installera mörkläggningsgardiner är enkelt och kräver minimal ansträngning. De kommer vanligtvis med allt du behöver för att hänga dem upp, inklusive stänger och fästen.

7. Ökad Integritet: Förutom att blockera ljus ger mörkläggningsgardiner också extra integritet. Du kan njuta av din tid inomhus utan att oroa dig för nyfikna ögon utifrån.

Sammanfattningsvis är mörkläggningsgardiner en praktisk och stilfull lösning för att förbättra ditt hem eller kontor. De erbjuder en mängd fördelar, inklusive fullständig mörkläggning, energieffektivitet, skydd mot UV-strålar och ljudisolering. Med ett brett utbud av designalternativ är det enkelt att hitta de perfekta mörkläggningsgardinerna som passar din smak och behov.

Investera i mörkläggningsgardiner idag och upplev den överlägsna komforten och funktionaliteten som de kan erbjuda i ditt hem eller arbetsplats.

!