Nedan presenterar vi svar på vanligaste frågor.

Hittar du inte svar på din fråga här, är du välkommen att mejla till oss för att ställa dina frågor som sedan kan presenteras här.

Medföljer alla nödvändiga monteringsdetaljer vid leverans?

Ja, alla detaljer inklusive vridpinnar, snörklockor, genomföringar för mellanglas, mm. medföljer alltid med i paketet. Skulle det inträffa att du saknar någon detalj, kontakta oss via mejl så skickar vi det du behöver omgående och kostnadsfritt.

Persiennfärg

Behöver lite tips angående färg på persienn, ska vara för att mörklägga sovrummet. Men samtidigt är det solläge så jag är orolig för att det blir för varmt med för mörk färg... Vad ska jag välja?

Om du först och främst vill uppnå den bästa solavskärmningen så skall du välja en persienn av typen ”Privacy” som kostar lite mer, men den släpper in mindre ljus än en vanlig persienn. Det fungerar nästan lika bra med vit eller svart persienn, men en mörkare färg gör ju faktiskt att det blir mörkare i rummet. En vit persienn är istället bättre just vad gäller att ”stötta bort” solstrålarna (värmen) och blir inte så varm som en svart sådan.


En bra lösning kan vara att välja en persienn som är duo-färgad (obs! Grupp B = högre pris!), dvs den är svart inåt mot rummet och vit utåt mot solen, då får man liksom båda fördelar i en och samma persienn.

Får jag även skruvar eller spikar för att montera mina persienner med?

Vi bifogar alltid ett antal skruvar samt även spik för mellanglas montage. Men du måste själv kontrollera ifall de bifogade skruvarna är lämpliga för vägg- eller fönstermaterialet. Har du t.ex. aluminium fönster får du själv se till att kanske införskaffa skruvar som lämpar sig bäst för montage i just denna material. Likaså gipsväggar, spånskivor mm kan kräva speciella pluggar och fästanordningar.

Vad är det för skillnad på takbeslag och universalbeslag för frihängande persienner?

Takbeslag kan användas enbart för montering i tak /uppåt i fönster nisch, samtidigt är de något mindre utrymmeskrävande än universalbeslagen. Ska du montera din persienn på en smal fönsterlist, är takbeslag att föredra.


Universalbeslag kallas även för "Tak/Vägg" beslag och som namnet antyder kan användas för såväl tak- som vägg-montage.

Utför ni även reparationer av befintliga persienner?

Nej, vi utför tyvärr inte reparationer på befintliga persienner och speciellt inte i utanför Malmö området. Kostnaden för reparationer inklusive besök hos kunder kostar oftast mer än motsvarande ny måttanpassad persienn som kan enkelt beställas i vår webbutik. Vi säljer däremot reservdelar som gör det möjligt att reparera på egen hand.

Klarar jag av att montera mellanglas persienner på egen hand?

Ifall det tidigare suttit persienner i dina fönster så har du antagligen inga problem, eftersom hålen är redan tagna och då är det bara att ta ner den gamla persiennen och sedan sätta upp den nya på plats. Är det däremot första gången som persienner skall monteras i fönstret, krävs det att du tar hål i fönsterbågen. Följ instruktioner i våra beskrivningar så kommer du säkert kunna klara av det på egen hand. Är du osäker på hur du skall göra, rekommenderar vi att du anlitar en lokal persiennmontör till hjälp.

PC-ögla montering i djupa fönster?

Vi planerar att sätta dem direkt mot glaset, inom glasrutans mått och ha en PC-ögla med magneter i botten. Men hur fungerar bredd mått? Det står att man skall minska 3 mm ifrån fastmått, men får då reglaget plats att gå ut vid kanten?
Persienner med PC-ögla burkar normalt monteras i fönster med en glaslist kant som är ca 10-20 mm bredd (moderna 3-glasfönster). Om du avser att montera din persienn på ett ställe där det är djupare än så då kan du skriva ett ”önskemål” på din order och ange att vi skall göra den övre listen cirka 15 mm kortare på reglagesidan (ange höger eller vänster). På detta sätt kan du få ut reglagen utan att kanten på fönsterbågen kommer att vara i vägen. Se mer här

När jag väljer Duo-tillägg för vissa fönster och svart/vitt, då antar jag att svart är inåt och vitt utåt?

Vid Duo-färg svart/vit, vänder vi den svarta färgen inåt normalt sett. Givetvis kan vi göra tvärt om ifall kunden begär detta. Men det optimala är just svart inåt vid stängd persienn (den vita sidan mot solen stöter då bort värmestrålningen från solen medan den mörka färgen inåt rummet dämpar mängden ljus som sipprar in mellan lamellerna).

Ska "Privacy"-persiennen verkligen vinklas neråt/inåt?

Ja, den ska vinklas inåt neråt om man vill ha den bästa mörkläggningen.

Hur gör jag om jag har spröjs i mina fönster?

Hur mycket plats måste finnas mellan spröjsarna för att en persienn skall kunna få plats? Kan jag använda 16 mm persienn om det är trångt mellan glasen?

Du måste ha minst 28 mm mellan spröjsarna för att persiennen skall kunna gå fritt. Om du köper 16 mm mellanglas persienner, så måste du ha minst 20 mm emellan.
Dock är själva övre kassettens bredd alltid 25-26 mm bredd, så högst upp måste du alltid ha minst 28 mm mellanrum för att kunna montera en persienn, oavsett vilken typ du beställer.

Reparera persienner?

 Jag funderar på att byta ut stegband på mina persienner. Har ni instruktioner på nätet eller kan ni säga vad man ska tänka på och beskriva lite förfarandet?

Nej, vi har medvetet inte lagt ut någon beskrivning och det är inte vår avsikt att lära ut hur man gör denna typ av reparation heller. Det rör sig om ganska tidsödande arbete där man får i princip plocka isär hela persiennen och sedan sätta ihop den på nytt igen. Vi rekommenderar att man satsar på nya persienner istället som kan köpas i vår webbutik till mycket låga priser.

Kan jag bygga om en persienn?

Det händer tyvärr med jämna mellanrum att kunder beställer av misstag en frihängande persienn istället för den tilltänkta mellanglas-persiennen. Skulle olyckan vara framme finns det dock en möjlighet att bygga om persiennen, så att den skall kunna monteras som mellanglas.

Kan jag beställa en extra small persienn som är 148 mm bredd ?

Jag håller på att lägga en order.

När jag kommer till vädringsfönstret ser jag att aktuell bredd är 148 mm

Hur löser jag detta Kan jag beställa en persienn som skall vara extra small ? ?

Det är alu-persienner, mellan fönster,Minsta tillverknings-bredd är en teknisk begränsning för hur liten en persienn kan byggas.

Till exempel så kan man inte använda "vanliga" monteringsbeslag på en så pass small persienn.

Man får montera med "skruv genom övre listen" istället.

Om du är intresserad att beställa så skall du välja den storlek som är möjligt och sedan skriver du under "övriga önskemål" att du vill ha en extra-liten persienn och uppger måtten där, så löser vi det.

Observera att vi inte lämnar några garantier på produkter som ligger utanför våra storleks-begränsningar.

Kan jag beställa motordriven persienn med perforerade lameller ?

Jag har hört att persienn med perforerade lameller är inte rekommenderad i kombination med inbyggd motorstyrning ?

Produktionen brukar vilja uppmärksamma information om att det finns vissa risker vid användning av motorer i kombination med perforerade lameller.

I normalfallet (persienn utan motor) när men drar upp persienner med handkraft så skall man göra det i horisontellt läge, dvs. att persiennen skall vara i öppet läge. På detta sätt undviker man att uppdraggslinor skaver mot lamellernas kanter där hålet för snören är stansad.

När det gäller persienn med inbyggd motor så just vid upp-och ned hissning är persiennen stängd vilket ökar risken för att linan kan skava mot hålen i lamellerna . I och med att det handlar då om perforerad lamell så finns det en ökad risk att det kan uppstå skador på linor då hål för linor kan ibland råka ha lite ojämna kanter.

Om man utgår ifrån att användning av motor kommer främst handla om vinkling av persiennlamell (öppna/stänga) så är risken för ökan lin-slitage väldigt liten.

Men om man däremot har för avsikt at lyfta upp/sänka hela persiennpaketet väldigt ofta så bör man nog överväga ifall man skall välja annat lamelltyp för att inte riskera att linorna slits ut .

Viktigt (!) angående måttagning av dina gamla persienner..

I vanliga fall skall du ta mått på dina fönster för att säkerställa att du på bästa sätt anpassar dina mått till utrymme som finns.

Om du vill istället utgå från din gamla persiennens bredd så måste du tänka på att det är LAMELLERNAS bredd som du skall mäta på din gamla persienn. Den övre och nedre listen brukar oftast vara lite smalare än själva lameller. Om du beställer hos oss en persienn som är 1000 mm bredd så kommer detta vara just lamellernas bredd medan den övre och nedre listen blir cirka 5 mm smalare för att underlätta montering och för att undvika att den nedre listen kan skrapa längst med kanter vid manövrering.

!