Fjädermekanism

En rullgardin med en inbyggd fjädermekanism fungerar på principen om spänning och rekyl. Fjädermekanismen är utformad för att göra det enkelt att rulla rullgardinen upp eller ner med minimal ansträngning. Här är en grundläggande förklaring av hur det fungerar:

     Fjädermekanism:
         Rullgardinen innehåller en spiralfjäder-mekanism, vanligtvis placerad inuti rullröret överst på persiennen.
         Denna spiralfjäder är under spänning när persiennen är helt upprullad. Spänningen i fjädern är det som gör att persiennen kan stanna i upprullat läge.

     Dra ner rullgardinen:
         När du drar ner rullgardinen jobbar du mot spänningen på fjädern. Fjädern motstår den nedåtgående rörelsen och ger en kontrollerad frigöring.
         När du drar ner persiennen ökar spänningen på fjädern gradvis, vilket gör att persiennen senare kan rulla ut smidigt.

     Stanna på önskad höjd:
         Du kan stoppa persiennen på valfri höjd. Fjäderspänningen vid den punkten kommer att vara tillräckligt för att hålla rullgardinen på plats utan att rulla upp eller ner.

     Rulla upp rullgardinen:
         För att rulla upp persiennen igen, drar du helt enkelt den nedåt. Fjädermekanismen dras in, drar persiennen uppåt och rullar tillbaka den på rullen.

     Justera spänning:
         Vissa rullgardiner med inbyggd fjädermekanism kan ha en spänningsjusteringsmekanism. Detta gör att du kan anpassa fjäderspänningen för att passa dina preferenser eller för att kompensera för förändringar i persiennens vikt.

     Linje- eller kedjedrift:
         Rullgardiner har ofta en sladd- eller kedjemekanism som är kopplad till rullen. Denna sladd eller kedja används för att kontrollera rullgardinens rörelse – dra ner den, stoppa den på önskad höjd eller dra upp den igen.

     Enkel användning:
         Den inbyggda fjädermekanismen gör dessa rullgardiner lätta att manövrera utan behov av komplicerad manuell upplindning eller användning av externa mekanismer.

Sammanfattningsvis ger rullgardiner med inbyggda fjädermekanismer ett enkelt och effektivt sätt att kontrollera rullgardinens position, vilket ger användarvänlighet och ett rent, stilrent utseende.

Hur spänner man upp en fjädermekanism ?

Se våra instruktioner som visar steg för steg hur du spänner upp en rullgardin med fjädermekanism ...

Under- eller överrullad rullgardin med fjäder ?

Hur skall jag tänka kring mina fönster med handtag ?

Jag har åtta rullgardiner med fjädermekanism i varukorgen, och tänkte försöka lägga min beställning . 
 
Jag har dock en sak som jag velar runt, och det är huruvida jag bör beställa överrullade eller underpallade gardiner. Jag tänkte montera fästena till rullgardinerna på insidan av fönsterfodren. Då har jag fönsterhandtag som sticker ut 30 mm.

Kommer jag undan med att köra underrullade gardiner (RBS-B25) i det läget, eller kommer gardinen att bli "svårjobbad" p g a fönsterhandtagen? Syftet med att köra på under-rullade är så klart att minimera ljusinsläpp på sidorna.

Om det säkraste alternativet för god funktionalitet är att beställa överrullade får ni gärna säga till, men om ni tror att gardinen kommer att löpa smidigt och lägga sig platt även i underrullat utförande kör jag nog på det annars.

  • Mer

Du tänker helt korrekt att för underrullad gardin kommer tyget närmare fönstret än vid överrullad.

Handtaget du har på ditt fönster kommer givetvis vara lite i vägen, men eftersom gardinen är frihängande så borde det inte vara svårt att hålla tyget utanför ?

Tänk på att en fjäder -rullgardin kan ibland vara lite knepig att få stanna längst ner exakt där man vill ha den eftersom stopp mekanismen stoppar cirka varje 5 cm,

En överrullad gardin har en mer estetisk funktion eftersom för en sådan gardin kommer man INTE att se baksidan på duken som rullas upp.

Om du väljer en mörk duk med vit baksida så kommer en underrullad gardins rulle högst upp vara VIT medan en Överrullad visar tygets framsida uppe på rullen där den rullas upp.

Tänk på att en rullgardin kommer oavsett alltid ha en liten springa på varje sida ca: 35 mm där tyget inte kommer att kunna täcka för ljusinsläpp.

Om du måste ha så effektiv mörkläggning som möjligt så skulle jag rekommendera att du tittar på plisségardiner eller kassett-rullgardiner istället då dessa täcker bättre ute vid sidorna.

!