Fjädermekanism

Hur spänner man upp en fjädermekanism ?

Se våra instruktioner som visar steg för steg hur du spänner upp en rullgardin med fjädermekanism ...

Under- eller överrullad rullgardin med fjäder ?

Hur skall jag tänka kring mina fönster med handtag ?

Jag har åtta rullgardiner med fjädermekanism i varukorgen, och tänkte försöka lägga min beställning . 
 
Jag har dock en sak som jag velar runt, och det är huruvida jag bör beställa överrullade eller underpallade gardiner. Jag tänkte montera fästena till rullgardinerna på insidan av fönsterfodren. Då har jag fönsterhandtag som sticker ut 30 mm.

Kommer jag undan med att köra underrullade gardiner (RBS-B25) i det läget, eller kommer gardinen att bli "svårjobbad" p g a fönsterhandtagen? Syftet med att köra på under-rullade är så klart att minimera ljusinsläpp på sidorna.

Om det säkraste alternativet för god funktionalitet är att beställa överrullade får ni gärna säga till, men om ni tror att gardinen kommer att löpa smidigt och lägga sig platt även i underrullat utförande kör jag nog på det annars.

  • Mer

Du tänker helt korrekt att för underrullad gardin kommer tyget närmare fönstret än vid överrullad.

Handtaget du har på ditt fönster kommer givetvis vara lite i vägen, men eftersom gardinen är frihängande så borde det inte vara svårt att hålla tyget utanför ?

Tänk på att en fjäder -rullgardin kan ibland vara lite knepig att få stanna längst ner exakt där man vill ha den eftersom stopp mekanismen stoppar cirka varje 5 cm,

En överrullad gardin har en mer estetisk funktion eftersom för en sådan gardin kommer man INTE att se baksidan på duken som rullas upp.

Om du väljer en mörk duk med vit baksida så kommer en underrullad gardins rulle högst upp vara VIT medan en Överrullad visar tygets framsida uppe på rullen där den rullas upp.

Tänk på att en rullgardin kommer oavsett alltid ha en liten springa på varje sida ca: 35 mm där tyget inte kommer att kunna täcka för ljusinsläpp.

Om du måste ha så effektiv mörkläggning som möjligt så skulle jag rekommendera att du tittar på plisségardiner eller kassett-rullgardiner istället då dessa täcker bättre ute vid sidorna.

!