Bambupersienner finns med 25 mm eller 50 mm breda lameller
Bambupersienner 25 mm Standard

Bambupersienner är en variant av träpersienn där lamellerna är tillverkade av sammanpressade och specialbehandlade bambupinnar.

Denna typ av persienner har likt dem vanliga träpersienner ett naturligt och estetiskt tilltalande utseende. Lamelltjockleken är endast 1,5 mm vilket är tunnare än för motsvarande träpersienner. Detta gör att pakethöjden vid uppdragen persienn också blir mindre.

En stor fördel med bambupersienner jämfört med traditionella träpersienner är förmågan att på bättre sätt klara av utrymmen med förhöjd luftfuktighet.

"Sunt förnuft" bör dock alltid gälla då inga solskyddsprodukter kan i längden klara av extrema förhållanden som t.ex. ständigt fuktiga dusch utrymmen eller uterum och balkonger som inte skyddar mot regn och snö etc.

Vad är skillnaden mellan färger som heter "simple" jämfört med "bleached"?

"Simple-wood" betyder att färgen på ytan är en heltäckande kulör som lamellerna överlackerade med. Det ger en enhetlig lackerad yta utan att den underliggande trästrukturen syns igenom.

"Bleached" betyder betsat-laserat och då är skillnaden mot tidigare att trästrukturen syns delvis under den färg som ligger på ytan. 

Finns det några begränsningar på storlekar för träpersienner?

Generellt sett borde ytan på en träpersienn inte överstiga 5 m². Detta mest med tanke på vikt som beräknas enligt ytan x 2,1 kg/ m². Detta innebär att en persienn som är 2 x 2 m i storlek, väger omkring: 8-9 kg. Sedan finns det vissa tillverkningstekniska begränsningar. Dessa hittar du vid beställning av respektive persienntyp.

Är det lämpligt med bambupersienner i badrummet?

Bambupersienner kan till skillnad från vanliga träpersienner vara ibland lämpliga att ha i utrymmen med förhöjd luftfuktighet. Lamellernas yta är behandlad med ett par lager skyddande lack, och naturbambu i sig är ju känd för sina utmärkta fuktegenskaper.Givetvis bör man i alla fall undvika att stänka vatten direkt på persiennen för att om inte annat så i alla fall för att undvika fula kalk- och vattenfläckar som kan vara svåra att ta bort.I fuktiga utrymmen är det också möjligt att materialet kan angripas av svamp med efterföljande fläckar som kan vara svåra att få bort.

Hur kan man rengöra persienner?

Det bästa sättet är torrengöring med hjälp av en dammvippa eller en dammsugare med mjukt borst munstycke. Stäng persiennen och tryck med ena handen mot glaset. Rengör sedan ytan med mjuka rörelser. Vrid sedan lamellerna åt andra hålet och upprepa rengöringen. Annat sätt är att använda speciella s.k. persiennborstar vilket ger noggrannare resultat men kräver mera tid.

!