Motorstyrning - FAQ

Nedan presenterar vi svar på vanligaste frågor. motor info

Hittar du inte svar på din fråga här, är du välkommen att mejla till oss för att ställa dina frågor som sedan kan presenteras här.

Vilken fabrikat ska jag välja?

Detta beror först och främst på vilken typ av produkt du tänker utrusta med motorstyrning. Om du vill ha mest för pengarna så skall du välja vårt eget märke Torro för vilka vi erbjuder mycket konkurrenskraftiga priser.

 Har du redan andra typer av produkter i ditt hem från en specifik producent är det klart bäst att använda sig av samma vid din beställning. I många fall är det dock även möjligt att koppla ihop produkter från olika fabrikat med bra funktion som slutresultat. Det går t.ex. att utan problem styra en ELERO motor med styrsystem från SOMFY och det omvända, även om tillverkarna inte rekommenderar detta för att undvika försäljningsbortfall.

Observera att ovanstående gäller enbart så kallad kabelstyrning. Om du ska styra via radiovågor så har tyvärr respektive producent valt att ha egna lösningar kring sina egna styrsystem och det går därför inte att kombinera produkter från olika fabrikat med varandra för radiostyrning.

Ingår transformator när jag beställer en inbyggd motor 24V DC till min produkt?

Om du väljer en produkt med motor som sitter inbyggd så är det just det du beställer. Resterande styrdelar måste du beställa som separata enheter. Någon transformator följer alltså inte med.

Hos oss kan man bygga ganska avancerade styrsystem som omfattar flera produkter / enheter och då det inte sagt att en liten transformator är något man behöver. Istället väljer man kanske en större transformator som klarar större antal enheter, men om man ska bara styra en gardin så kan man välja endast en liten.

Vad ingår om jag beställer motorstyrning till min produkt?

Om du vid beställning av din produkt (persienn, rullgardin, mm) väljer "inbyggd motor" som reglagetyp så kommer vi att montera in en sådan motor i din produkt och provköra den hos oss för att kontrollera funktionen.

Observera dock, att för att kunna manövrera din motor, behöver du även beställa ett styrdon som kan vara av många olika slag: en strömbrytare som manövreras manuellt eller trådlös fjärrkontroll för styrning via radiovågor eller infrarött ljus. För 24 V motorer krävs det också en strömkälla i form av en 24 V DC transformator. Transformatorstorleken väljer du beroende på hur många produkter som skall styras samtidigt. Den måste klara av den aktuella belastningen.

När du beställer dina produkter i vår butik, kommer du att få förslag/valmöjlighet som erbjuder lämpliga motortyper. Du kommer att få välja en motor under punkten "Välj reglagetyp" vid beställning. Sedan kompletterar du din beställning med lämplig typ av styrutrustning som passar till just dina motorer.

Kan jag koppla ihop el-manövrerade persienner från Persiennbutiken med mina befintliga markiser ?

Vi använder oss huvudsakligen av motorer och styrkomponenter från välkända SOMFY. Om dina markiser är också utrustade med motorer och styrdon från samma tillverkare, så finns det stor sannolikhet att någon form av sammankoppling kan vara möjligt.

Observera dock att alla former av sammankoppling med befintliga system gör du på egen risk och ansvar. Vi garanterar rätt funktion för våra produkter i konfigurationer som presenteras på vår hemsida. Andra typer och speciallösningar utför du på egen risk.

Måste jag köpa en 24 V transformator om jag redan har en hemma?

Lämplig strömförsörjning är en av de viktigaste villkoren för att dina produkter med inbyggda elmotorer skall fungera problemfritt under många år. Använder du en transformator som är för liten, kan transformatorn överhettas och skadas. Skulle spänningen vara för hög, kan du skada den inbyggda motorn.

Det krävs en hel del kunnande om amperestyrkor, tillåtna belastningar osv. så att generellt sett rekommenderar vi att endast transformatorer som är specialanpassade till våra produkter ska användas. Dessa transformatorer köper du också hos oss.

Kan jag använda en 24 V transformator som jag haft till halogenlampor?

Nej, detta är inte möjligt. Om du försöker, kan motorerna skadas. Transformatorer till halogenlampor lämnar inte den typen av spänning som krävs för att driva likströmsmotorer av den typen som används i våra produkter.

Skall jag välja en produkt med 24 V motor eller 230 V?

Motorer som drivs med 24 V DC (likspänning som inte är farlig) användes främst i mindre typer av solskyddsprodukter, som t.ex 25 mm persienner, mindre rullgardiner, plisséer, mm. Dessa motorer har mycket små dimensioner och lämpar sig därför väl för invändig montering i andra produkter med begränsande mått.

Motorer som drivs med 230 V AC (växelspänning!) brukar oftast ha större egna dimensioner, vilket gör dem mest lämpliga för större typer av solskyddsprodukter, som t.ex. markiser, stora persienner, större rullgardiner, mm.

Kan jag köpa en handmanövrerad rullgardin först och komplettera den senare med en elmotor?

Nej, det går tyvärr normalt inte. De handmanövrerade rullgardinerna har en annan rördimension än dem som utrustas med motor. Däremot kan man eventuellt beställa ett nytt rör som är utrustat med motor och sedan själv rulla över tyget från den gamla rullgardinen. Detta kan ibland vara ganska svårt, särskilt vid större bredder.

Säljer ni även billigare elmotorer från Asien?

Billiga motorer från Kina har tyvärr visat sig vara dåliga kvalitetsmässigt tidigare när vi haft tillfälle testa dessa.
Motorerna är oftast inte CE-märkta heller vilket kan innebära problem med försäkringsbolaget om brand skulle uppstå. Vi övervakar ständigt den kinesiska elmotor marknaden med intresse då vi så klart är intresserade av att kunna erbjuda även billigare alternativ än dem som tillverkas inom EU. Men hittills hår vi inte riktigt vågat börja sälja dessa produkter i avvaktan på fortsatt utveckling.
!