Kassettrullgardiner 5019 FAQ
Kassettrullgardiner 5019 FAQ

KASSETTRULLGARDIN 5019 UNI - FAQ

Frågor och Svar

Nedan presenterar vi svar på vanligaste frågor. Hittar du inte svar på din fråga här, är du välkommen att mejla till oss för att ställa dina frågor som sedan kan presenteras här.
!

Hur uppger jag bredd-måttet ?

Bredden anges genom att du uppger själva glasrutans exakta bredd. Har du ett fönster där sidolisterna lutar utåt mot rummet skall du uppge dubbla mått: dels bredden närmast glaset och dels bredden utåt mot rummet. Detta ger oss möjlighet att anpassa dukens bredd på bästa sätt.

Observera att för denna typ av kassett kommer tyget att alltid vara lite smalare än själva glasrutans bredd som du uppger. Detta för att ge plats åt kulkedje mekanism som sitter på sidan.

På grund av att tyget blir något smalare, rekommenderar vi att alltid beställa sidoskenor som täcker på båda sidor om tyget.

Hur uppger jag höjden ?

Höjden mäter du också innanför själva glasrutan. Tyget tillverkas alltid lite längre än dina angivna mått, så att den täcker fönstret utan problem. Det skall alltid finnas en bit av tyget kvar på rullen uppe i kassetten när rullgardinen är utrullat läge.

Kan man montera på varje typ av fönster ?

Tygrullen är placerad på baksidan av kassetten . Detta kräver att det finns tillräckligt med plats (ca: 10 mm) för att rullen skall kunna rotera fritt. Är djupen mindre än 10 mm , måste monteringen ske som : utanpåliggande (se nedan).

Vad betyder : utanpåliggande montering ?

Utanpåliggande montering innebär att du monterar kassettrullgardinen på ett helt plant fönster. I sådana fall måste du "lyfta fram" själva kassetten för att rullen på baksidan skall kunna rotera fritt. Då behöver du distansbitar som skall läggas mellan kassetten och själva fönstret.

Du skall alltså välja Typ:3 vid beställning (  Med spår-sidoskenor och distansprofiler )

Behöver jag sidoskenor ?

Sidoskenor rekommenderas varmt för denna typ av rullgardin. Vid normal montering kommer tyget i rullgardinen alltid vara ca: 5 mm smalare på var sida än själva glasrutan. Om du använder sidoskenor på sidorna kommer denna glipa elimineras helt och du får 100%-ig täckning av fönstret.

Kan jag få total mörkläggning med denna typ av rullgardin ?

Mörkläggande tyger kan användas i denna typ av kassettrullgardin. Detta innebär att du i kombinationen med täckande sidolister kan uppnå nästan total mörkläggning.

Man får dock räkna med att en mindre del av solljus kan ändå ta sig in , eftersom skenorna enbart "täcker för" fönstret vid utförande Typ 1 eller Typ 2 .Tyget glider INTE INUTI , utan bakom dessa skenor  mellan skenorna och glasrutan

Kassett Typ 3 ger den bästa avskärmningen , då tyget löper inne i sidoskenans spår.

Vilka typer av tyger kan jag välja för kassettrullgardiner "UNI" ?

Du väljer ur samma kollektion som för standardrullgardiner.Tyger är olika tjocka, så att ibland kan höjden på en rullgardin vara begränsad pga utrymmet som finns inuti kassetten inte räcker till.

Varför är tyget smalare än rullen ?

 

Skall jag välja typ 1 med skruvmontage eller typ 2 med tejp ?

Tejp-montage verkar kanske enklare men samtidigt så är det väldigt svårt att få loss kassetten från fönstret om monteringen inte skulle bli optimalt. Om du tar bort kassetten efter att den fäst i underlaget blir det alltid tejp rester kvar på fönsterbågen som kan vara ganska svåra att få bort.

Skruvmontage gör det möjligt att ta loss kassetten igen om så skulle behövas. Givetvis blir det mindre hål på var sida om kassetten om du avlägsnar kassetten. 

Blir monteringen starkare med tejp-montage jämfört med om man monterar med skruvar ?

Nej, det blir det inte. Båda lösningarna garanterar att kassetten sitter kvar på ett bra sätt.

Finns det enbart en sorts sidoskenor till kassett typ 1&2 ? Kan man inte ha spårskenor ?

Spårskenor använder man normalt endast ihop med kassett  typ: 3. För typ 1&2 använder man alltid platta skenor eftersom tyget skall löpa mellan glasrutan och dessa skenor .

Är aluminiumskenor bättre än plast ? Vilken material skall jag välja ?

För typ 3 finns det endast spårskenor och dessa är alltid gjorda i aluminium. För kassett typ: 1&2 kan man välja mellan plast eller aluminium. Skenor i plast är billigare. Om man har plastfönster så är plastskenorna nästan identiska i utseendet då dem är gjorda av samma material (PVC).Själva kassetten är dock alltid tillverkad i aluminium .

Hur monteras sidoskenorna ? Är det alltid tejp-montage ? Eller kan man välja skruvmontage ?

Sidoskenor för kassett UNI monteras alltid med tejp. Skruvmontage är inget vi rekommenderar.

Är det borst längst ner på gardinen ?

Nej, utan där sitter en bit av speciell mjuk plastmaterial som fungerar som "tätning" mot fönsterkanten längst ner.

Följer det med en list som kan monteras längst ner på fönstret för att få bättre mörkläggning ?

Nej, det gör det inte. Normalt räcker det med skenor som sitter på sidorna.

I vissa typer av fönster kan det dock vara möjligt att sätta en extra skena längst ner och få lite bättre mörkläggningseffekt. Extraskenan kan du beställa på samma sätt som ordinarie skenorna. Skriv gärna under "övriga önskemål" att du tänket montera en av skenorna längst ner så att vi förstår din idé..

Om jag flytta i framtiden, kan jag ta dessa kassetter med mig och montera i mina nya fönster ?

Det är tekniskt möjligt att ändra kassettens mått och tygets bredd i efterhand, men detta är mycket tidsödande, så det är nog bäst om du lämnar kvar dina kassetter där dem sitter och skaffar nya måttanpassade produkter från oss. Om du kan påvisa att du flyttat och köpt tidigare produkter från oss, så kan vi kanske erbjuda någon forma av extra "flyttrabatt" .