Lamellgardiner FAQ
Lamellgardiner FAQ

LAMELLGARDINER - FAQ

Frågor och Svar

Nedan presenterar vi svar på vanligaste frågor om lamellgardiner.

Hittar du inte svar på din fråga här, är du välkommen att mejla till oss för att ställa dina frågor som sedan kan presenteras här.
!

Hur mycket bygger lamellerna i öppet läge ?

 När lamellerna är samlade på sidan tar de upp så här mycket plats:

 

Lamellgardiner 127 mm (standard)       16 cm / löpmeter skena

Lamellgardiner   89 mm (smala)           22 cm / löpmeter skena

Hur kan man rengöra lamellgardiner ?

De flesta tygsorter för våra lamellgardiner är plastbaserade (Polyester eller PVC). Detta innebär i praktiken att de tål att torkas av med en väl urvriden disktrasa med en liten mängd diskmedel eller annat mild rengöringsmedel på. Beroende på tygets struktur är det lättare att rengöra tyger som har en mera slät struktur än dem som är lite grövre på ytan.

Vad skiljer det mellan tyger från grupp A och t.ex: grupp: C ?

Tygen är indelade i olika grupper, beroende på pris. Billigare tyger brukar vara något tunnare och ha en mera enkel materialstruktur.Dyrare tyger blir ofta tjockare och har samtidigt en lite mer strukturerad yta vilket gör att tyget blir mera "levande".En del av de dyrare tygsorter är också bättre om man vill ta bort så mycket sol som möjligt just på grund av dess tjocklek. Studera gärna tabellerna som finns vid varje tygsort, där du kan läsa om dess olika egenskaper.

Måste jag klippa av lameller för att få rätt höjd på min lamellgardin?

Nej, våra lamellgardiner levereras färdigt klippta till rätt höjd, så att du bara hänger upp dem i din skena och sedan är allt klart!

Skall jag ange totalhöjd eller lamellernas höjd ?

Vid beställning skall du alltid uppge den totala höjden för lameller ,inklusive den övre skenan. Lamellgardiners totalhöjd mäter vi från: den övre skenans ovan kant ner till lamellernas slut nere vid golvet.

Hur mycket bygger skenan på höjden ?

Skenans höjd är ca: 30 mm.

Sedan hänger lamellerna i upphängningskrokar som bygger ytterligare 20 mm. 

Detta betyder alltså: TOTALHÖJD = lamellernas höjd + 50 mm (skena inkl.krokar )

Hur mycket skall jag minska bredden på min lamellgardin?

Om du skall montera den mellan två väggar, i burspråk,nisch och liknande så räcker det med att du minskar ca: 1 cm på bredden . Det är tillräckligt för att du skall kunna få in din lamellgardin på plats utan problem.

Hur mycket skall jag minska mina mått på höjden vid beställning av lamellgardiner ?

Rent teoretiskt räcker det att lamellerna slutar ca: 2-3 cm från golvet. Men det kan vara praktiskt att i vissa fall lämna lite större utrymme mellan golv och lamellernas nedre kanter, för att t.ex. underlätta vid städning..

Kommer lamellgardin -tygernas färg att blekas av solen ?

Nej, våra tyger har hög färgbeständighet och bleks inte av solen. Färgförändringarna kan ske dock på grund av andra faktorer, som: nedsmutsning, cigarettrök, dammig miljö,mm

Måste jag tvunget ha den vita kedjan längst ner på min lamellgardin ?

Kedjan är till för att hålla lamellerna i rak linje mot varandra samt att motverka att lamellerna "gungar" vid beröring eller vid drag från fönster. Givetvis kan man avstå från denna funktion och låta bli att montera kedjan längst ner

Följer alla nödvändiga monteringsdetaljer med vid leverans?

 Ja, vi levererar lamellgardiner med tillhörande beslag för montering i tak / vägg.Observera att du måste se till att själv välja lämpliga skruvar som används för montering, beroende på om det är: gips-väggar, träreglar eller kanske betong

Kan jag blanda flera olika färger på en och samma lamellgardin ? Hur gör jag ?

Beställ din lamellgardin som vanligt, uppge en av färgerna i beställningen.

Sedan skriver du under "övriga önskemål" numret på den andra färgen, samt beskriver hur du vill blanda dessa färger, några exempel:
...det blåa tyget skall vara 40 cm från kanterna på båda sidor och resten i mitten skall vara i den vita färgen.."
"...den röda och den gula färgen skall blandas: röd-gul-röd-gul-   osv...hela vägen..."
"... färgerna skall blandas:  grön-grön-blå-grön-grön-blå... "eller: 2 x grön 1 x blå

Kan jag beställa en "kornisch" som täcker den övre skenan ?

En kornisch för lamellgardin är inget vi normalt säljer eller informerar om på vår hemsida, eftersom denna tilläggsprodukt efterfrågas väldigt sällan av våra kunder.

Vi kan dock leverera en kornisch som ett specialorder . I så fall tillkommer det en extra kostnad på: 125 kr / löpmeter skena(Lamellgardinens bredd)

Kommer det att uppstå en ljusglipa mellan två lamellgardiner om jag monterar 2 skenor bredvid varandra ?

När du köper 2 lamellgardiner hos oss och vi vet att de skall sitta tillsammans på mitten, så bygger vi dem så att lamellerna överlappar varandra någon centimeter på den sida där de möts. Skriv under "övriga önskemål" att du vill att gardinerna skall överlappa varandra.

Kan Era lamellgardiner monteras utomhus ?

Nej, våra lamellgardiner är i grunden avsedda enbart för inomhusanvändning.De tål inte upprepade stänk med vatten, så de får absolut inte utsättas för regn, snö och andra typer av utomhuspåverkan.
I viss utsträckning kan lamellgardin användas på insidan av inglasade uterum, balkonger, verandor ,mm. men endast om dessa är inglasade ! Observera att även för inglasade verandor tar vi inte något ansvar för skador som uppstått på grund av att fönsterpartierna lämnats i öppet läge så att regnvatten kunnat tränga in på verandan/balkongen.

Varför är produkterna indelade i olika storleksgrupper ?

För att kunna erbjuda flera olika leveransalternativ för våra sändningar, har vi valt att dela in våra produkter i olika storleksklasser.
Storleken på den förpackning som produkten kommer att levereras i är direkt beroende på BREDD för den produkt du beställer.
Paketens maximala längd begränsas av många faktorer och villkor från transportföretagens sida.
Lamellgardiner skickas normalt hem till din dörr på dagtid .
Kvällsutkörning erbjuds endast till utvalda orter i Sverige. Obs! Kontrollera i tabellen innan du väljer detta alternativ ! Om du väljer kvällsutkörning för en order där detta inte är möjligt kommer leverans automatiskt att ske på dagtid !
För lamellgardiner med bredd UNDER 1200 mm kan eventuellt leverans till ombud erbjudas om du uppger detta som önskemål i din beställning.(Obs! extra avgift 150 kr tillkommer)

Varför delas upp lamellgardiner i flera olika prisgrupper ?

Vi har medvetet valt att dela in våra tygkollektioner för lamellgardiner i olika prisgrupper.
Prisgrupp A är det billigaste alternativet. Prisgrupp B är cirka 10% dyrare, osv..
Skillnaden i priset för dem olika dukarna beror på respektive dukarnas olika specialegenskaper.
Oftast är de dyrare varianterna till exempel något mer tåliga, ytan kan vara lättare att göra rent eller så kan dem ha flamsäkra egenskaper eller mycket speciell materialsammansättning som gör att de uppfyller vissa speciella krav enligt internationella normer.
Du kan med fördel välja den billigaste varianten om den uppfyller dina krav. Alla våra lamellgardin dukar är tillverkade i högkvalitativa material och du kan vara säker på att få bra produkt oavsett vilken prisgrupp du väljer.